Het brabbelende blanke spook - Reisverslag uit Lao Bảo, Vietnam van Laurence Duijndam - WaarBenJij.nu Het brabbelende blanke spook - Reisverslag uit Lao Bảo, Vietnam van Laurence Duijndam - WaarBenJij.nu

Het brabbelende blanke spook

Door: Laurence

Blijf op de hoogte en volg Laurence

18 Januari 2011 | Vietnam, Lao Bảo

Het werk in Laos gaat ook gewoon door. Dat heeft zo zijn voor en nadelen. Mijn geduld wordt daar altijd hevig op de proef gesteld maar het heerlijke zonnige weer en de relaxte sfeer zorgt ervoor dat mijn onrust weer in balans komt. Vanuit Vietnam reed ik met mijn collega richting de grens om te vergaderen met de partners in Sepon district in Laos. Het ging over de planning voor de volgende training voor 30 Village Health Workers. De landrover crosste aardig door over stoffige verlaten zand weggetjes waar je niet vast wil komen te zitten. Ik stuitterde die hele auto door om de klappen op te vangen vanwege de gaten in de weg die de chauffeur met enige regelmaat niet kon ontwijken. Om mijn rug te ontzien hing ik met twee armen in de handvaten boven het raampje. Zo zal het gaan in Parijs- Dakar dacht ik nog maar ik zal mezelf nooit vrijwillig aanbieden als bijrijdster.
De chauffeur was duidelijk gewend aan het slalommen tussen die kuilen en bovendien was het niet zijn eigen auto waarvan de vering het loodje ging leggen.

Na de vergadering die ik volgens mij moest leiden, althans ik werd aangestaard en besloot het woord maar te nemen, brachten we een bezoek aan het dorpje waar een paar houten huisjes stonden en een klas gebouwtje met een grasveld eromheen. Prima geschikt om daar 3 dagen te trainen. Elk dorpje in dat district heeft 1 VHW die bij de training aanwezig zal zijn. Mijn bezoekje bleef bij de lokale bevolking niet onopgemerkt. Ze hadden namelijk nog nooit een blanke gezien. Er komen zowieso weinig mensen naar dit gebied behalve de bewoners zelf. Het Laotiaanse dorpje ligt aan de rivier die grenst aan Vietnam. Malaria en Dengue zijn doodsoorzaak nummer 1 dus ik vond het wel prettig om mezelf met een dikke laag DEET te bestuiven, daar niet te overnachten en lange mouwen en een spijkerbroek te dragen.

De locals spreken hun eigen taal zoals wel meer kleine groepjes minderheden die hier wonen. Ik was dus voor de bijgelovige onder hen een wit spook dat ze wel even van dichtbij wilden zien. De kinderen kenden geen angst en zagen mij als een grote attractie om mee te spelen. Als ik ‘’Boe’’ riep vlogen ze gillend en lachend alle kanten op om vervolgens snel weer terug te komen om niks te missen. Met mijn digitale camera leek ik net een tovernaar en ze konden hun ogen niet geloven toen ze zichzelf op het schermpje zagen. Ik heb in het hele dorp ook geen spiegel kunnen ontdekken dus vandaar misschien de extra verwondering.

De hygiene en voedsel-veilgheid zijn op z’n zachts gezegd beperkt dus heb ik er voor gekozen om een dagje te vasten. Ik weet dat je geen maaltijden mag overslaan maar in een gebied waar toch al weinig te krijgen is zal Sonja Bakker het zelfde hebben gedaan. Wat deze lieve schatten van mensen allemaal met hun handen doen dat willen jullie niet weten. Ik weet het wel en ben daarom een beetje terughoudend met eten en drinken hier. Helaas na een noodle soepje met kip in Vietnam op de terug weg ’s avonds laat was ik toch de sigaar. De volgende dag lag ik met rillend van de koorts op mijn electrische deken die ik op aanraden van mijn collega uit Amsterdam bij de Blokker had aangeschaft. De huizen en zo ook mijn roze paleisje hebben geen centrale verwarming en het kan best koud en vochtig worden. De buurvrouw maakte rijstsoep en de leraren van de school kwamen fruit brengen. Ralf een nieuwe Expat in Dong Ha kwam langs om tegen me aan te kletsen en om op mijn bankstel te hangen die hij zelf niet heeft. Het had leuker geweest als hij Italiaans sprak want Engels met een zwaar Duits accent daar krijg ik het koud van in plaats van warm. Gelukkig heeft hij keiharde humor en scheld hij terug.

Toen ik weer hersteld was kon ik om 10:00 ‘s morgen aan het bier op school want het was Teachers day. Ik had koekjes gekocht voor bij de koffie maar daar begreep niemand wat van. Koffie tijd is 7:00, had ik maar vroeger op moeten staan. Ineens bedacht iemand dat het wel leuk zou zijn om mij een bos bloemen te geven. Die werden dus van iemand afgepakt en in mijn armen gepropt. Heerlijk spontaan dat mag ik wel. Twee keer iemand blij maken met dezelfde bos bloemen dat is lekker efficient en ik geef er toch geen drol om. Dus waarom niet drie keer iemand blij maken. Ik besloot een willekeurig oud vrouwtje op straat te verrassen met mijn tweedehands bloemen en jahoor het werkte. Ze was er heel erg blij mee en haalden gelijk haar vriendinnen erbij want die hadden waarschijnlijk nog nooit een blanke blonde westerling gezien en al helemaal niet aangeraakt. Ik heb me voor de gelegenheid dus even laten knuffelen en knijpen en had daarna weer twee handen vrij om tevreden op mijn Yamahaatje naar huis te scheuren.

Tot snel weer liefs Laurence

• 18 Januari 2011 - 22:22

Wil :

Het zijn weer twee geweldige verhalen. Wat moet dat worden wanneer Esther mee gaat met je.Benieuwd wat je dan allemaal meemaakt. Suc6 en veel plezier!! groetjes Wil

• 19 Januari 2011 - 17:12

Addy:

Hoi Laurence,
    Iets te laat maar ik wens je nog een heel gelukkig en gezond Nieuwjaar in Vietnam.Je verhalen zijn weer om te smullen en ik heb grote bewondering voor je kennis, kunde, durf en improvisatievermogen!
    Liefs, Addy

• 20 Januari 2011 - 21:27

Auk:

Dáááág lieve avonturier,

Wat heb ik weer genoten van je verhalen (beloof me dat je ze gaat bundelen als je thuis bent!) en ik stap zo met een glimlach mijn bedje in.

Wat ontzettend inspirerend om te lezen wat je weer hebt meegemaakt in korte tijd. Ik vind het echt helemaal top! Je mag trots zijn wat je in korte tijd allemaal hebt bereikt en met hoeveel enthousiasme je nog steeds een verschil maakt in je dagelijkse leef en werkomgeving.

Zoals ik in mijn mail al naar je heb geschreven wil ik het toch wel heel graag met eigen ogen komen bewonderen. Wie weet gaat het lukken deze zomer!

Dikke kus,
    Auk

• 22 Januari 2011 - 16:30

Th.Mokveld Willemse:

Dag Laurence,
    Via Annelies kreeg ik de site waar jouw mooi verhalen op staan. Alhoewel ik veel werk had, kon ik het niet laten om te genieten van je mooie verhalen. Vreselijk boeiend en leuk en wat doe je een geweldig werk. Je mag trots zijn! Heel veel groeten van je "oude" docent verpleegkunde

• 10 Februari 2011 - 15:29

Robin Landmeter:

hoi laurence ik mis je heel erg jammer dat met het skype steeds uit viel heb je hyves? kun je als je weer trug naar nederland komt munt geld meenemen P.L.Z ik vind dat je website leuk is met al die fotos en filmpjes groetjes robin;D

• 18 Februari 2011 - 10:27

Marjo, Eva, Eliza:

Hey Laurence!

Hoe gaat het met je daar in vietnam,
    We lezen en horen allemaal leuke verhalen van je en de foto's zijn erg leuk, je ziet er goed uit!
    2 van ons hebben al plannen om die kant op te komen, straks blijven ze daar ook, we missen je wel hier hoor!
    Liefs Marjo, eva, elies

Verslag uit: Vietnam, Lao Bảo

Laurence in Vietnam en Laos voor MCNV

05 April 2012

Leaving on a jetplane....

03 Februari 2012

Chinees Nieuwjaar in Maleisie

04 Januari 2012

Kerstman incognito

16 December 2011

Een leven zonder Google

28 November 2011

Een draakje in mijn buik
Laurence

Laurence Duijndam in Vietnam and Laos with Medical Committee Netherlands-Vietnam The role of the Youth Zone expert(Laurence)is to improve the quality of the practical nursing skills training and the learning environment of the Secondary Medical School (SMS) in Quang Tri, Vietnam and the Savannakhet School of Public Health (SSPH) in Laos, by providing training, technical input and develop activities for teachers, nurses and students within the existing health care training programmes. The impact of this project will be improved health status in the remote rural areas, through improved nursing skills of village health workers and nurses and open learning attitude among health staff.

Actief sinds 25 Jan. 2010
Totaal aantal bezoekers 191587